Zayac изоставя Na’Vi за Virtus.pro, използвайки легална вратичка

Virtus.pro официално подписа бившия капитан на Natus Vincere Bakyt “Zayac” Emilzhanovto. Отборът тъкмо премести и Egor “epileptick1d” Grigorenko, и Vitalie “Save-” Melnic в неактивния си ростър преди квалификациите за ESL One Los Angeles Major.

Изпълнителният директор на Natus Vincere Yevhen Zolotarov обяви, че Na’Vi официално ще се раздели с “Zayac”. Екипът също така е отказал да вземе плащане за трансфер от Virtus.pro, като вместо това е избрал да разкрие иначе задкулисна информация с надеждата да предотврати подобни ситуации в бъдеще.

Мисля, че в този случай е по-важно да разкажем цялата история, отколкото да правим компромиси и да мълчим“, казва Zolotarov.

Когато “Zayac” изпратил запитване към Zolotarov с искане за трансфер към Virtus.pro, това хвърлило целия екип в недоумение и силно шокирало изпълнителния директор. Само ден преди това директорът коментирал с мениджъра на отбора, че ростера е добре подготвен за предстоящите Major квалификации.

Съобщението, което получих от Bakyt, не беше написано от него, защото имаше някакъв правен контекст“, споделя Zolotarov. “Съобщението му беше от рода на ‘Не ви уведомих писмено при подписването на продължението. Намирам договора за невалиден и затова смятам себе си за свободен агент. Ако има проблем, можете да се обърнете към съда.'”

Според Sergey Glamazda, изпълнителен директор и вицепрезидент, договорът има “сиви зони”, които могат да се тълкуват по различен начин.

След The ​​International, Bakyt искаше да се присъедини към за Gambit и прие поканата им“, продължава Zolotarov. “Опитахме се да го убедим да остане. Успяхме. Приехме безпрецедентни условия за [“Zayac”], продължавайки договорите на всички до края на 2020 г. и удвоявайки заплатите.”

При продължаването на отбора, Na’Vi включили в договора клауза, според която играчите трябва да уведомят писмено отбора за своето решение до края на ноември. Zolotarov казва, че това е “сериозен пропуск от страна на организацията” и допълва, че за пръв път нещо подобно се е случва в 10-годишната история на отбора.

След като и двете страни изяснили позициите си, “Zayac” официално се присъедини към ростера на Virtus.pro заедно с новия си заместник Zaur “Cooman” Shakhmurzaev. Същевременно, Na’Vi подписаха с Semion “CemaTheSlayer” Krivulya.

И двата тима ще се съревновават в затворените CIS квалификации на Major-a на 9 февруари.

Leave a Reply

Your email address will not be published.