Valve обявиха сериозни промени за Dota 2 турнирите след TI

Valve обявиха, че след тазгодишното издание на The International ще има сериозни промени в турнирната структура на на Dota 2.

Dota Pro Circuit ще престави нова регионална система на лигата, която да е по-подредена и постоянна, а в същото време ще се развиват и промотират второто и третото ниво отбори и играчи. Това ще даде повече възможности за изява на новосформирани отбори и организации, които нямат сериозни бюджети.

Minor турнирите са изцяло премахнати за сметка на формираните Regional Leagues. Ще се провеждат 3 сезона за времето на една нормална DPC година. Всяки от тях ще води до Major, където най-добрите отбори от шестте региона ще се бори за място на The International.

Регионалните формати са разделени на две – Upper и Lower Division във всеки от регионите, с по 8 отбора във всяка. По този начин 96 отбора ще се състезават в новия формат на DPC всяка година.

В края на всеки от трите сезона ще има два изпадащи отбора от Upper в Lower Division, а двата най-силни от Долната дивизия ще се качват в Горната. Изпадащите два отбора от Долната дивизия ще бъдат заменяни от тимове, които са се класирали през отворени, регионални квалификации.

Всяка от шестте лиги по света ще има и награден фонд от $ 280 000 на сезон, който ще е разделен между двете дивизии.

Major турнирите ще се състоят след края на всеки сезон, като 18 тима ще се борят за награден фонд от $ 500 000 и DPC точки. За Европа и Китай има по четири места, за Северна Америка и Югоизточна Азия по три места, а CIS и Южна Америка по две места. След края на трите сезона 12-те отбора с най-много точки ще се класират за The International. Останалите места ще се разпределят през регионални квалификации, които ще са последен шанс за класиране.

Началото на новия формат ще бъде дадено на 5 октомври, а последният Major ще завърши в началото на юли 2021.