Nitix Ще Представи България на Най-Силния Турнир за Годината по StarCraft 2 (Интервю)

Двукратният шампион на Българската СтарКрафт Лига и ранг 1 играчът на България за 2019-та година, в дисциплина StarCraft II – Пейчо “Nitix” Иванов ще представя България на предстоящото световно първенство – Intel Extreme Masters Katowice 2020, където ще се бори за награден фонд от $ 400 000. Той започва участието си на 24 февруари в квалификациите за финалите, които са няколко дни по-късно. Неговото участие може да гледате с коментар на български в Twitch канала на Българската СтарКрафт Лига (БСЛ).

Пейчо “Nitix” Иванов е млад зерг, който започва да играе StarCraft II още през 2011-та година, а за първи път става Grand Master в играта през 2013г. От тогава, Nitix има голям брой спечелени шампионати в България. През 2019-та година, Nitix стига и до трите финала на турнирите на БСЛ, като спечелва последните два, превръщайки се в първия шампион на БСЛ, който защитава успешно титлата си. С невероятната си игра, Пейчо завоюва първото място в родната класация за изминалата година.

На предстоящото световно първенство, Nitix ще командва зергския рояк като представител на Българската СтарКрафт Лига, като ще играе редом до играчи като световния шампион Dark, Serral, Reynor, Neeb, INnoVation, Maru и други.

Потенциалът на този играч е безграничен, желанието му за победа – непоклатимо. Нямаме търпение да го видим в действие!

Ето и какво каза самият Пейчо “Nitix” Иванов относно предстоящото му участие на IEM Katowice 2020:

Може ли да ни разкажеш малко повече история за теб като играч? Как се запали по играта?

Когато бях малък, братовчед ми имаше компютър с инсталиран WarCraft II на него. Зарибих се да я играя и от там се появи любовта ми към реално-времевите стратегически игри. През 2004-та, започнах да играя много сериозно WarCraft III. Това продължи до 2011-та, когато WarCraft III вече залязваше и реших да се прехвърля на StarCraft II, която играя и до днес.

Това е страхотно! А кога за първи път проби в “Grand Master” дивизията (най-високата дивизия в играта) и със зерг (една от трите раси в StarCraft) ли стана това?

О, да, със зерг беше. Може би първия път беше през 2013-та.

Зергът ли беше първия ти избор за игра?

Аз следях играчите, които се прехвърляха от WarCraft III на StarCraft II, за да видя коя раса избират и повечето от тях избираха протос, защото единиците на протоса се доближават най-много до тези в WarCraft и аз също започнах с протос. Играх с тази раса някъде около месец и след това реших да сменя на зерг. Разбира се, играл съм и с трите раси, но в крайна сметка се спрях окончателно на зерг.

Nitix, ти ще представяш България на световното първенство по StarCraft II, което ще се проведе в Катовице, Полша. Какво е усещането да ти предстои участие на такъв турнир?

Честно казано, досега е доста спокойно, но предполагам, че вълнението ще става все по-голямо с наближаването на турнира. В момента, гледам да държа съзнанието си спокойно и да гледам игрите на опонентите си. Гледам да се подготвя максимално добре не само в игрови аспект, но и за околната среда, която ще бъде много по-различна от това, с което сме свикнали.

Класирайки се за този турнир, ти си един от най-добрите 76 играчи в света. В квалификационния поток, опонентите ти са главно зерги. Това, че съперниците ти са с една и съща раса добре ли е за теб?

За мен това е много добре. Доволен съм, че няма протоси в моя поток, а и на това ниво тераните са много опасни, така че съм много доволен от потока си. Беше нормално да се падна срещу един от корейците (Armani). Няма да навлизам в детайли за неговата игра, но съм проучил добре какво прави той и съм доволен от опонента си.

Как мина твоята подготовка за турнира? Би ли могъл да ни споделиш, как тренира и се подготвя шампионът на България?

Досега не съм правил толкова концентрирана и специализирана подготовка, каквато правя за предстоящия турнир и опонентите ми в него. По принцип, когато се готвя за турнир, просто се опитвам да подобря играта си, но този турнир е “малко” по-сериозен и проучих доста детайлно играта на съперниците си и ще акцентирам върху контра на игровия стил на опонента си. Подготовката е три различни неща: проучи какво прави опонента ти, и какво можеш да направиш ти срещу него; дръж механиките на едно стабилно ниво; играй игри с опоненти, които имат сходен игрови стил.

По колко игри играеш на ден, когато си в най-тежката фаза на подготовката?

Разчитам на качеството на изиграните игри, а не на количеството. Гледам след изиграната игра да направя максимално детайлен анализ на това, кое може да се направи по-добре и на това, защо дадено нещо работи в дадена ситуация.

Каква е твоята цел за този турнир?

Харесва ми потока, в който съм поставен и ще дам всичко от себе си да достигна до топ 24.

Това първото ти участие ли е на такъв световен форум?

Да, досега само в България съм играл.

Страхотно е, че именно Intel Extreme Masters е първият ти подобен турнир!

О, да! IEM е най-големият турнир.

Какво мислиш за българската StarCraft сцена?

Благодарение на Българската СтарКрафт Лига, в момента се получава един ренесанс на сцената в България и много бих искал да видя нови играчи, които да се докоснат до БСЛ.

Благодарим ти за този разговор, Nitix, гордеем се, че именно ти ще представяш България на този световен форум, успех!

Благодаря!