doublemagic: Знам, че се уреждат мачове, сигурен съм, че скоро нещо ще излезе наяве

Симеон Тотоманов: Здравей, doublemagic! Благодаря ти, че се съгласи да говориш с EsportsGo. Нека започнем с това кога започна да играеш CS:GO и кога осъзна, че можеш да се насочиш към професионалната и полупрофесионалната сцена?

Веселин “doublemagic” Ангелов: Започнах да играя CS:GO през 2014 година, но само за забавление. Евентуално, след няколко години, забавлението се превърна в жажда за успех и игра на компетитив ниво, където бих могъл да развия своите способности.

Първия ти професионален договор бе с организацията FATE. Как събрахте отбора? Как избрахте играчите и кой каква роля имаше в отбора?

Малко преди да срещнем FATE реших да създам отбор, в който да не съществуват проблемите, които съществуваха в останалите български отбори. Попитах denis дали е заинтересован да опитаме да създадем нещо различно, след което двамата внимателно подбрахме хора, в който сме видяли много добри качества.

Относно ролите не беше трудно да се разберем един с друг, тъй като всеки един отстъпваше на другия и не съществуваха много конфликти. Интересното при нас беше също, че всеки можеше да играе всяка една роля и това беше един голям плюс за нас. Естествено, единственото изключение относно роли беше InGameLeader (IGL) и AWPer, които играех аз.

IGL и Primary AWPer са две роли, които не е лесно да се съчетаят. Въпреки това отстрани изглежда, че се справяш добре. Как тренира играч от твоя калибър индивидуално и как се подготвяш себе си и отбора си за официален мач като IGL?

Не мога да се съглася повече, с това че тези две роли са изключително трудни. Лично аз трябваше да реша към коя роля повече трябваше да се съсредоточа, за да имаме по-големи резултати.

Естествено, не избрах ролята, в която да се фокусирам над самия себе си. Колкото и странно да звучи тренировките ми главно преминават в гледане на демота на отбора ми или противниковия отбор, тъй като това отнема часове. Относно подготовката отново гледам демота и създавам план, който изпълняваме по време на официален мач.

В последните ти два месеца с FATE ти изведе отбора си до най-доброто ви представяне. Първо се класирахте за престижната MDL дивизия, а след това бяхте на два мача от класиране за closed quals на Minora.  На какво се дължеше успеха ви?

Трудно е да се каже със сигурност какво ни помогна да се класираме за MDL, но знам, че едно от тях бе дисциплината, която показахме по това време. По принцип винаги, когато показвахме тази дисциплина, бяхме изключително добри и играехме на добро ниво. Лично аз смятам, че тя е причината и да спечелим повечето от LAN турнирите, на които сме участвали. Но, за жалост, тя се проявяваше само на моменти.

Директно насочвам разговора ни към един твой пост в туитър. Искаш ли да разкажеш на читателите ни повече за персоналните проблеми, които пречеха на дисциплината ви. Имаше ли съотборници, които не изпълняваха на 100% задълженията си?

Абсолютно! Изключително трудно е да накараш някой да свърши нещо, когато те не го желаят. Имах съотборници, които почти винаги не си помнеха рундовете и не искаха да работят колкото останалите. За съжаление, отборът, който събрах в началото, се измени доста. Играчи, които даваха всичко от себе си като denis и rainwaker, вече не бяха в този състав. Това усложни развитието на отбора, който имах предвид. Но аз не съжалявам за нищо и всъщност съм благодарен, че въпреки всичко успяхме да стигнем до някъде.

Винаги се е говорело за “match fixing”, особено в tier 2 сцената – ти смяташ ли, че такъв съществува? Ще цитирам най-известния разследващ журналист в CS:GO (DeKay), който в последната си статия твърди, че това се случва на 100% и в Европа.

За “match fixing” аз наистина не смятам, че съществува, аз знам! Въпреки че нямам преки доказателства, тъй като тези неща са доста скрити, аз съм сигурен, че скоро нещо ще излезе наяве. Фактът, че хора са идвали при наши играчи и са ги питали за throw говори сам по себе си. Ако match fixing-а не съществуваше, никой нямаше да разпитва играчите и отборите да продават мачове.

Добрите новини за теб са, че заедно с KalubeR сте вече две седмици в създадената през 2017 година шведска организация Granit Gaming. Първите ти впечатления? Kак се представяте в квалификации и на тренировъчни мачове?

Твърде е рано да се каже. Но за в момента виждам момчета с потенциал, които са нямали възможността някой да им помогне с тяхното развитие. Аз смятам, че развиването на такъв тип играчи ми е малко като специалност и съм сигурен, че ще им бъда доста полезен.

Нека разясним на читателите с кого играеш в момента? Разкажи ми за ролите в отбора ви, кои играч какви задължения има в сървъра (и евентуално извън него).

Сега играя с viltrex, shaiK, POP0V и KalubeR. В момента главно се концентрираме върху индивидуалната игра на всеки един. Опитваме се да премахнем лошите навици, които са създадени през времето и да създаден нови, по-добри. Относно роли аз все още съм IGL/AWP, shaiK е entry, POP0V e support, а KalubeR и viltrex са rifler-и, около които ще се опитаме да изградим игра.

Какви цели сте си поставили? За кои квалификации/турнири/лиги искате да се класирате?

В момента целите ни не са никак високи. Като за начало ще се опитаме да се класираме за А1 финалите. Да се класираме за ESEA Advanced също е една от нашите първоначални цели и естествено всеки един турнир, от който бихме натрупали опит.

В последно време си играл в много локални турнири – кой е най-добре представящия се български играч в момента от тези, които играят в изцяло български отбори.

Смятам че има много играчи, които се представят доста добре и са показали на какво са способни. Бих казал, че един от играчите, които се представят изключително добре в момента е rainwaker (б.р rainwalker играе за SKADE, където е най-добре представящия се статистически играч в момента).

Преди няколко дни се получи голям скандал, след като SAiKY публикува записи от предния си отбор. Ти чувал ли си за предишни такива прояви от spyleader?

За мен това е история, за която се знае от много отдавна. Цялото българско community знае за държанието на спай към неговите съотборници и другите български отбори. Не е нищо ново, поне за играчите, които играят в отбори и знаят какъв всъщност е той.

Преди да приключим имаш възможността да благодариш на хората, подкрепяли те в последните години.

Бих искал да благодаря на всички, които са ме подкрепяли и се надявам да продължават да ме подкрепят!