Става ли за гейминг 49-инчовият звяр Philips Brilliance 499P9H?

Спомням си, когато преди около 2 години купих първия си 34” ultrawide монитор (Dell U3417W) със зашеметяващата резолюция от 3440 x 1440 и доста по-атрактивното (от популярното 16:9) aspect ratio – 21:9. Тогава бях удивен от това колко широк е този екран и колко повече място има на него за организация на софтуера, който досега ползвах на един или повече Full HD 1080p монитори. Не само че този монитор подобри работния ми процес – тъй като ми предоставяше много повече работно място, без то да е разделено между повече от един монитори – но направи и организацията на прозорците много по-удобна, отколкото преди (особено с подходящия window manager софтуер). Но имаше и нещо по-впечатляващо и това беше как изглеждаха игрите, които имат поддръжка на 21:9 aspect ratio. Никога досега не бях виждал и изпитвал подобно нещо. Всяка една игра беше много по-immersive и въобще целият experience беше на друго ниво, спрямо това, с което бях свикнал досега.

И макар 34” (малко по-късно и 38-инчовите ultrawide монитори) да бяха много широки, производителите решиха, че е възможно да направят изживяването още по-зашеметяващо с появата на super-ultrawide мониторите. С aspect-ratio от 32:9 и невероятната 5120 x 1440, тези 49-инчови super-ultrawide монитори са еквивалент на два 27-инчови QHD (2560×1440) монитора, поставени един до друг, но без досадните рамки да възпрепятстват работния процес и гейминг експириънса на потребителя. Точно такъв монитор ще разгледаме днес – а именно Philips 499P9H.

Технически спецификации

Както вече споменахме, 499P9H е с резолюция 5120 x 1440 пиксела, което е еквивалент на два QHD монитора с резолюция 2560 x 1440, поставени един до друг. Тази резолюция понякога е наричана “DQHD” – “Double Quad HD”. В момента на пазара има общо около 10 монитора с такава резолюция и aspect ratio, като този Philips ползва 8-битов VA панел на Samsung с максимална честота на опресняване от 70Hz, максимален brightness от 450 cd/m² и статичен контраст от 3000:1. Екранът има curvature от 1800R и поддържа HDR (макар и в ниския спектър – HDR400).

Макар и този конкретен модел да не е предназначен за игри, наличието на Adaptive-Sync/AMD FreeSync е добре дошло. Изкривяването (curvature), което предлага този екран, е по-агресивно спрямо други екрани със същия размер, което прави изживяването по-immersive. Стойката на мониторз е метална и доста масивна (екранът, заедно със стойката, тежи 15.3 кг). В средата на горната част на екрана Philips са разположили скриваща се web камера, която освен за видео разговори, можете да ползвате за отключване (посредством лицево разпознаване – стига да имате инсталиран Windows 10, тъй като камерата има поддръжка на Windows Hello). Когато камерата не ви е нужна, можете да я приберете зад монитора посредством нейния механизъм.

Пълните технически спецификации може да откриете тук.

Свързаност

499P9H предоставя разнообразен набор от портове, които можете да ползвате в зависимост от устройството/устройствата, към които ще свържете екрана. Казвам устройствата, защото екранът има вграден KVM switch за потребителите, които искат да свържат две отделни PC-та едновременно към монитора. Екранът има два HDMI 2.0 порта, един upstream и три downstream USB 3.0 порта, един USB-C порт, който можете да ползвате за зареждане на малки устройства или лаптопи (до 65W) , един Display Port 1.4, един RJ45 Ethernet порт и един 3.5 audio жак, в който можете да включите слушалки. 499P9H също така разполага с чифт 5W-ви вградени говорители, като звукът от тях е съвсем приличен.

Може да ви трябва време да свикнете с него, но след това връщане назад няма.

Панел

499P9H разполага с 48.8-инчов VA панел от Samsung с 109PPI, който поддържа около 91% от Adobe RGB, 121% от sRGB и около 90% от DCI P3.
Екранът има максимална честота на опресняване от 70Hz и поддържа AMD FreeSync, което е плюс по време на игра, макар и този екран да не таргетира гейминг пазара. Поддържа също така и HDR400, което обаче е най-ниският клас HDR по VESA DispayHDR спецификациите. Екранът има статичен контраст от 3000:1. Освен това е покрит с anti-glare слой, за да не отразява светлината.

Заключение

След около две седмици ползване, впечатленията ми са, че макар и Brilliance 499P9H да е добър избор за multitask потребителите, които работят с повече от едно приложение едновременно, (благодарение на много високата си хоризонтална резолюция и голям screen estate), екран с такъв размер определено изисква свикване. Ако до сега сте ползвали само 1080p екрани, шансът да се почувствате “претоварени”, дори само при работа на desktop-а не е малък, да не говорим, ако се опитате да пуснете някоя игра с поддръжка на 32:9 aspect ratio – като нищо може да ви стане лошо – поне докато не привикнете с екрана. Другото нещо, което лично на мен не ми допадна, е VA матрицата. Преди години съм имал BENQ монитор с VA матрица, който стоеше до друг BENQ монитор с TN матрица и така и не успях да свикна с така наречения “ghosting” на VA матрицата. Макар и на 499P9H “ghosting-ът” да е далеч по-незабележим, пак може да се види. Относно цветовете – не че са лоши, нищо подобно, но когато по цял ден работиш на монитор с качествен IPS панел, определено нещо не ти се струва както трябва в начина, по който 499P9H визуализира картината.

Игрите (такива с поддръжка на 32:9) бяха изцяло ново изживяване за всички, на които ги показах (тези, които бяха играли само на 16:9 монитори). В моя случай беше още field of view отляво и дясно, тъй като играя на 21:9 монитор. Определено за competitive gaming не става, но така или иначе мониторът не е таргетиран към pro играчите. За casual gaming съм много доволен от това, което видях, и определено е страшен кеф да имаш толкова много field of view (най-неприятното след ползването на 499P9H е, че за първи път мониторът вкъщи ми се стори малък :D).

Brilliance 499P9H е чудесен избор, ако работите със софтуер за аудио и видео обработка, software development, софтуер за 3D обработка и други, при които имате нужда от много пространство. Поддръжката на anti screen tearing технологията на AMD го правят добър избор и ако искате да се потопите в immersive gaming experience след тежък работен ден.