Средната заплата на League of Legends играчите в LCS надхвърля $ 400 000

Професионалните играчи по League of Legends в Северна Америка са изключително добре платени. Средната годишна заплата в League of Legends Championship Series (LCS) за 2020 година надхвърля $ 400 000. Цифрата бе съобщена от Hal Biagas, изпълнителен директор на Асоциацията на LCS играчите на континента (NALCSPA).

Това означава, че само за три години заплатите са се увеличили с 400%, тъй като за 2017 година средните възнаграждения бяха малко над $ 100 000. Ръстът е в следствие на въвеждането на франчайз програмата, която доведе до повишение на приходите и спонсорствата за отборите от лигата.

Освен заплатите, които играчи получават, отборите обикновено покриват и разходите им за живот като наем, храна и гейминг сетъп.

Важно е да се има предвид, че има играчи като Heo “Huni” Seung-hoon и Jeong “Impact” Eon-yeong, които получават по над $ 1 000 000 на година и по този начин средната заплата се завишава значително. Но при всички положения трудът от страна на всички играчи се заплаща подобаващо и тенденцията е възнагражденията да продължат да се повишават.