Безалтернативна ли е все още мишката на Logitech G502 LIGHTSPEED?

Logitech G502 е една от най-емблематичните “PC Master Race” мишки от висок клас, която е позната на милиони геймъри по света.

Още с пускането на G502 Proteus Core (първата версия на G502) на пазара през 2014, Logitech наложиха стандарт и G502 се превърна в бенчмарк за всички останали геймърски мишки, които излизаха на пазара. Оптичният сензор с резолюция от 12 000 DPI беше нещо невиждано до този момент. Това в комбинация с вграденият анализатор на повърхността, върху която се плъзга мишката, за още по-прецизна работа на сензора, я превърнаха в желаният избор на много хора, включително и такива които не играят игри, а просто искат да имат мишката с най-прецизния сензор на пазара. Дизайнът и, разбира се, също играеше важна роля.

През 2016 година Logitech замениха G502 Proteus Core с G502 Proteus Spectrum, която има пълна поддръжка на RGB, за разлика от предходната, която можеше да осветява “G” логото и трите DPI индикатора само в син цвят. Това беше основната промяна по мишката, като единствената друга разлика беше, че ръбът на thumb rest-а от син стана черен.

През 2018 година Logitech представиха G502 Hero, в която интегрираха набралият популярност HERO сензор, който вече се използваше в някои от безжичните гейминг мишки на Logitech от висок клас. Според Logitech HERO сензорът е в пъти по-добър от PMW3366 (който въведоха с G502 през 2014) и по отношение на производителност т.е. по-ниска латенция и по отношение на енергийна ефективност, която е особено важна за по-дългият живот на батериите на безжичните мишки. И макар G502 Hero да не беше това, което всички се надяваха да бъде – а именно безжична версия на G502, Logitech направиха поредната стъпка към модернизирането на мишката, включително смяната на ужасния твърд и дебел braided кабел, който ползваха в предните две версии.

През месец май 2019 година или пет години след излизането на първата G502, Logitech най-накрая пуснаха дългоочакваната безжична версия – G502 LIGHTSPEED. Нека проверим дали една година след излизането ѝ G502 LIGHTSPEED си заслужава?

Дизайнът на G502 LIGHTSPEED остава непроменен (поне на външен вид) – мишката има футуристична, агресивна визия с много солидно тяло и с 11 напълно програмируеми бутони. От двете страни на мишката има гумени грипове, които не позволяват тя да се изплъзне от ръката ви. Мишката е сравнително голяма (дълга) и е по-удобна за хора с по-големи длани. Формата и размерът ѝ са предвидени за palm grip, но това не означава, че не може да се ползва и с claw grip и с fingertip grip, но особено за последният тип трябва дланта и пръстите ви да са по-големи. Мишката е тежка в сравнение с други модели мишки на Logitech, но това надали ще ви учуди, ако сте използвали някой от предходните модели. G502 LIGHTSPEED тежи 114 грама (само мишката), което е с около 7 грама по-малко от предходните версии и както при тях предоставя възможност за инсталиране на допълнителни тежести с общо тегло 16 грама.

В кутията на G502 LIGHTSPEED освен мишката ще намерите USB към Micro-USB кабел за зареждане, USB приемник, USB адаптер, 4 тежести по 2 грама, 2 тежести по 4 грама, стикери и упътване. USB към Micro-USB кабелът за зареждане ви позволява да ползвате мишката в “жичен режим” докато батерията се зарежда. USB приемникът за безжичната връзка може да се свърже директно в някой от USB портовете на компютърът ви, но препоръчителният начин за връзка е посредством USB адаптерът, който също ще намерите в кутията – т.е. вместо да плъгнете USB донгъла директно в PC, го плъгвате в адаптерът, а адаптерът посредством USB кабелът. Тежестите ще се харесат на хората, които предпочитат по-тежки мишки – аз съм пример за такъв човек и винаги съм ползвал всички тежести в моята G502 Proteus Core.

И тъй като говорим за безжична мишка трябва да обърнем внимание и на батерията. С две думи – добра е. Наистина е добра. Можете да играете около 48 часа, ако RGB-то на мишката е включено, а ако го спрете, можете да очаквате около 60 часа. Другата добра новина е, че мишката е Powerplay pad съвместима и ако разполагате с такъв пад за мишка, няма да ви се налага да ползвате кабелът за зареждане въобще.

И макар тежестта и животът на батерията на една безжична мишка, да е съществен фактор при изборът ѝ, най-важният си остава латентността, т.е. времето за което мишката ще регистрира движението по повърхността и вие ще го видите на монитора. Според Logitech безжичните мишки, които използват LIGHTSPEED технологията, са по-бързи и точни от голяма част от гейминг мишките с кабел. Ползвах мишката няколко дни и  в игрите (CS:GO, Quake Champions) в които очаквах да видя поне малка разлика с моята G502 Proteus Core не усетих никакво видимо присъствие на увеличена латенция спрямо мишката с кабел – абсолютно никакво. Но усетих друго нещо – удоволствието да боравиш с G502 мишка без кабел. Кеф! Може би единствената причина, поради която не бих си купил G502 LIGHTSPEED веднага, е че моята G502 след толкова години ползване, все още е в перфектно състояние.

Макар на пазара да има още доста добри безжични мишки, някои от които с доста сходен дизайн на G502 😉 лично аз, ако в момента съм на пазар за безжична гейминг мишка, не бих се замислил за друга.