Професионалната нагласа – ключова за успеха в Esports

Единствената съществена разлика между хардкор геймъра и професионалния играч е тяхната нагласа.

Нагласата е “мястото”, в което се крият всички проблеми като неадекватна ежедневна рутина, ниско самочувствие и неспособността да изпълняваш целите си. В същото време именно в нагласата се крие решението на всички тези проблеми. И все пак, макар и да не е тайна за никого, да изградиш професионална нагласа не е лесна задача.

Какво представлява професионалната нагласа?

Професионалната нагласа е тясно свързана със собственото ти виждане за самия себе си. Задай си следните въпроси: “Играя или тренирам?”; “Посветен ли съм на играта си, защото се виждам като успял професионалист или просто играя, защото се чувствам добре и няма какво друго да правя?”

Подобни себерефлексивни въпроси ще ти помогнат да дефинираш себе си като хардкор играч или професионалист. Ако приемаш себе си като спортист и се държиш като такъв, а не като хардкор геймър, то си една стъпка по-близо до оптималното ти представяне.

Какво означава това и защо професионалната нагласа е толкова важна за професионалистите в електронните спортове?

Професионалната нагласа е важна за професионалните геймъри, защото в нея е основата за тяхното възприятие относно идентичността им като играчи, а също и отношението им към играта, която практикуват. Нагласата помага да мислиш като победител, а не като победен и подпомага развитието на самочувствието и уважението към себе си. 

Да притежаваш професионална нагласа означава да си се възприел като професионалист, а не просто като хардкор играч. Това значи, че в ума си си направил разликата между двете концепции и още по-важното – знаеш коя се отнася до теб. Щом си възприел себе си като професионалист следва, че би трябвало да мислиш и да се държиш като такъв. И точно тук са решенията на вече споменатите проблеми, които се крият извън техническите ти умения в играта.

За съжаление голяма част от играчите смятат, че другите са по-успешни от тях, поради причини извън собствения им контрол като ‘талант’, ‘социално-икономическият им статус’ и дори ‘щастливо развитие на събитията’. Подобни извинения са типични за хора с ограничена нагласа, а тя няма нищо общо с каквото и да е чувство за професионализъм или себеуважение. От друга страна, играчите с развита професионална нагласа са наясно с това, че техните опоненти разполагат със същия брой часове в деня и единствената разлика между тях е какво влагат в тези часове всеки изминал ден.

Георги Атанасов, основател на Endgame Performance, е психолог с опит в организационното консултиране и спортно-психологичното подпомагане. В електронните спортове, в момента, работи с професионални играчи по CS:GO. Ако имаш нужда да надградиш нагласата си или искаш да подобриш атмосферата в отбора си и да постигнеш повече цели за по-кратко време – свържи се с Георги и сподели как искаш да подобриш себе си и представянето си в игра!