Мисли като професионалист: 5 добри ментални практики за всеки

1. Бъди „тук и сега“

Чувам фразата да си „тук и сега“ толкова често днес, че се питам дали хората не го казват просто така, без реално да осъзнават какво значи. Та какво всъщност означава да си „тук и сега“? Това е, може би, най-простата за разбиране идея и едновременно с това най-трудната задача за изпълнение. В основата ѝ е философията да живееш в точния сегашен момент. Миналото не може да се промени, а бъдещето все още не съществува.

За да не звучи прекалено философско, нека поставим идеята в контекста на CS:GO (но, разбира се, тя се отнася и до всеки друг електронен спорт). Ако следваме идеята да живееем постоянно в сегашния момент, то можем да мислим за един мач като последователност от моменти или ситуации. Сбора от тази верига от моменти формира двуминутните рундове, а те на свой ред формират целия мач. Така, ако искате да постигнете победа във всеки рунд, то трябва да дадете най-доброто от себе си във всяка ситуация, която изгражда самия рунд. Да си „тук и сега“ означава да си фокусиран и да внимаваш СЕГА. Отбелязвай си ситуациите, в който си допуснал грешки, за да можеш да се поучиш от тях, но не се ядосвай на себе си, тъй като не можеш да промениш миналото си. В същият ред на мисли, да се стресираш за следващият рунд също е безсмислено, защото той все още не съществува.

2. Приемай промените

За да използваш максималният си потенциал във всички ситуации, трябва да приемаш промените, които се случват по време на играта. Както повечето електронни спортове, CS:GO е много динамична и често непредвидима игра и когато нещата не се случват по план, това понякога се дължи на факта, че промените са част от нормалното развитие на играта. Не е нужно да се стресираш заради промените. Вместо това ги приеми – независимо дали са добри или лоши – и вземи максимума от тях.  Промените не са нищо друго освен сегашни моменти, с които трябва да се справиш в текущия момент. Промените могат да бъдат от различен характер – в играта (умирания, грешки, добри отигравания и т.н.), както и извън играта (комуникация, промени във външната ти обстановка и т.н.). Накратко, когато се сблъскаш с промянта има само две решения – да се адаптираш и да я превземеш или да се задушиш и да се провалиш.  

3. Поставяй си реалистични и контролируеми цели

Една от най-големите фрустрации в спорта се случва, когато се проваляме в изпълнението на целите си. И докато е възможно да има много причини това да се случва, доста често причината е в това, че от самото начало не сме си поставили правилно целите. Доста често играчите казват, че целта им е да спечелят мача, шампионата и т.н. Но до колко тази цел е в индивидуалния контрол на всеки от тях? Не става въпрос в това да не се стремите към победа, но доста по-лесно ще е, ако приемете победата и загубата като последствие, а не като цел.  Може да сте чували, че „целите трябва да са достатъчно точни и измерими“, но доста често не ни се казва ЗАЩО. Защо да са точни и измерими? Защото това е начинът да ги контролираме и да се адаптираме в реално време, когато виждаме, че се проваляме или прекаляваме.

Реалистична и измерима цел в CS:GO е да се представяте по най-добър начин във всеки рунд. Всеки има различна дефиниция за собственото си представяне, но ако сте с тази нагласа в ума си, ще сте много по-фокусирани върху сегашния момент, ще сте по-себеосъзнати, постоянни в играта си и ако поради някаква причина се провалите в постигането на целта си, лесно ще можете да ‘рестартирате‘ ума си и да се настроите към новите условия със същата цел в ума си.

4. Бъди постоянен

Електронните спортове са много динамични и ориентирани към действие. В такава среда получаваме моментална обратна връзка за представянето си. Ако се представяме добре – получаваме награда веднага. Ако се представяме зле – губим и се чувстваме зле. Ясно е, че този тип обстановка ни влияе на мислите, емоциите и поведението по определен начин. Например, доста от играчите стават напълно доволни от себе си веднага след временен успех. Но точно тук е разликта между професионалните играчи и обикновения геймър или хардкор играч. Професионалистите са ориентирани към процеса, докато непрофесионалистите към крайната цел или последствието. Професионалистите разбират, че временната победа или загубата  не означават нищо в дългосрочен план. Поради тази причина те са много по-постоянни в поведението си, нагласата и ума си независимо от това, което им се случва. От друга страна, обикновеният играч или хардкор геймър често се определя с текущото си представяне, което води до постоянни тласъци в настроението и представянето, според това дали последно е спечелил или загубил. Това го прави непостоянен в поведението си и по-малко осъзнат за реалното си представяне.

5. Поемай отговорност

В среда, в която никой не е отговорен за собствените си действия, всеки има право да се оплаква и да обвинява „външни фактори“ като съотборници, врага и всякакви произволни неща, които са „виновни“ за загубата им. И ще са прави. Защо ли? Защото никой не е поел отговорност. Всеки е абсолютно свободен да си измисля извинения и никой няма право да му опонира. Защото никой не е поел отговорност.   Отговорността е ключова ценност в наистина ефективния отбор. Тя е убиецът на непродуктивните съотборници, емоционалните изблици и хаоса. В среда, в която всеки е с нагласата да е отговорен за собствените си действия и изисква отговорност от съотборниците си, е много лесно да си продуктивен, ангажиран, фокусиран и по-добър след всяка игра, което се внедрява в културата на отбора.

Георги Атанасов, основател на Endgame Performance, е психолог с опит в организационното консултиране и спортно-психологичното подпомагане. В електронните спортове, в момента, работи с професионални играчи по CS:GO.