Как спортната психология помага на електронните спортове

Видео игрите навлизат в живота на все повече хора от различни поколения и през последните десетилетия се преврънаха в неразделна част от ежедневието им. Безспорен факт е, че през годините електронните игри се измениха неимоверно. С навлизането на интернет и развитието на технологиите, достъпът до всякакъв вид видео игри се увеличи многократно и даде огромен тласък в хода на тяхната еволюция.

Най-общо казано може да се сметне, че развитието на електронните игри и до днес е в четири основни „направления“: solo player vs the game, team vs the game, player vs player и team vs team. Именно последното „направление“ или игрови формат се превърна в това, което днес наричаме електронни спортове. Mакар много хора все още да се бунтуват срещу факта, че електронните игри могат да се нарекат и са признати за спорт, хиляди играчи в цял свят смятат себе си за професионалисти и са признати за такива. A електронните спортове се превърнаха в една от най-бързо развиващите се и обещаващи индустрии в световен мащаб.

Всеки, който е част от гейминг индустрията е наясно с какви темпове се развива тя, колко изискваща е към всички замесени в нея и безпощадна към онези, които не успяват да се адаптират към постоянно променящите се условия. Настоящата статия е концентрирана само върху една частица, фрагмент от цялата гейминг сцена, но тази частица е от изключително значение за цялостното развитие на културата на електронните спортове. В центъра й стои професионалният геймър – човек, за когото игрите не са просто хоби или любимо занимание, а дефиницията за начин на живот и професионално развитие.

Психология и спорт

В традиционните спортове разликата между спортиста и елитния състезател рядко опира само до физически качества. Да, факт е, че в различните спортове генетиката е безспорен фактор, но защо тогава немалко спортисти с перфектни физически за спорта си дадености се отказват от професионалното си развитие или са обречени да се провалят и да бъдат предадени от самите себе си в най-важните от кариерата си моменти? Защо оставят други, за които никога не се е предполагало, че ще успеят, да заемат мястото им?

Отговорът на тези и много други подобни въпроси се крие отвъд повърхността, която ние, като зрители виждаме. Под повърхността, всеки елитен спортист, независимо колко сходен по физически показатели до своя съотборник или съперник в спорта, води съвсем различна битка със самия себе си. Тези, които успяват да използват правилно инструментите на психиката си, остават в историята с легендарните си постижения, а онези, които губят битката биват безславно забравени.

В световен мащаб, психологията отдавна е неразделна част от спорта и немалко от световноизвестните елитни играчи тренират както тялото, така и ума си. Много от великите имена в различните спортове са постигнали победата над самите себе си и с помощтта на спортни психолози и консултанти.

Психология и електронни спортове

Подобно на всеки друг спорт, в еспортовете не можеш да станеш добър, ако не тренираш усилено. Повечето професионални геймъри работят между 40 и 80 часа седмично /приблизително по 16 ч. на ден, за работна седмица/, като повечето време от работата си прекарват в интензивни тренировки и мачове с други професионалисти. Натовареният начин на живот сред спортистите често води до редица негативни психологични ефекти.

Всеки, който се е занимавал професионално с какъвто и да е спорт е наясно, че дори да водиш живота си по график /вкл. диета, спане, тренировки и тн./, все някога се стига до момента, в който по време на мач или тренировка не се чувстваш „на сто процента“, дори без да има ясна и обяснима причина. И докато в традиционните спортове атлетите могат да компенсират подобни психически състояния с физическите си качества и да се опитат да спечелят състезанието си „на мускули“, в електронните спортове състезателите нямат тази възможност. Това автоматично означава, че от тях се изисква да използват целият си психически ресурс на максимална степен през цялото време докато учат нови стратегии, тренират и играят официални мачове.

Подобен вид натоварване, в комбинация с продължителността и интензивността, с които работят играчите, лесно води до редица негативни последствия и преживявания като тотално прегаряне /бърнаут/, лошо представяне, което не отговаря на текущите умения на играча /underperformance или choking/, спад в мотивацията и желанието за игра, конфликти в екипа и много други.

В допълнение на това, спортно-организационните теми като комуникация, работа в екип, междуличностни отношения в отбора, нагласи към клуба и организацията и променящата се среда, с които се сблъскват спортистите в традиционните спортове, остават валидни и за професионалните геймъри. Неадекватното справяне с подобни динамики често се превръща в предпоставка за създаване на напрежение в играчите, което от своя страна повлиява на представянето и допълнително води до влошаването на отношенията в отбора. Така се получава един омагьосан кръг от негативни преживявания и ако не бъде прекъснат, води до тотална демотивация или още по-лошо – до разпад на състава.

Следвайки тази логика на мисли, темата за спортно-психологичното подпомагане в света на електронните спортове не е чужда и редица професионални европейски отбори интегрират работата със спортен психолог като част от професионалното си ежедневие.

Световноизвестни отбори като “Astralis”, “ENCE” и “Fnatic” са само част от емблематичните примери в индустрията, открито изтъкват ползите от спортно-психологичното подпомагане и споделят публично как съвместната работа със спортни психолози е допринесла за отличното им представяне.

В какво всъщност се изразява работата на спортния психолог

Този въпрос е често задаван в света на спорта и въпреки скоростното развитие на професията през последните 50 години, все още много хора не са запознати напълно с ползите от работата с професионалист от такъв тип.

От гледна точка на крайната цел на работата на спортния психолог, с малки изключения в някои методи, естеството на дейност не се различава в традиционните или електронните спортове. Но преди да се каже каквото и да е относно някои от методите, които се използват в психологичното консултиране в спортовете, а и изобщо, трябва да е ясно, че няма „готови решения“ и „бързи рецепти“. Качествената работа на психолога в отбора не се различава по нищо от тази на треньора и всеки друг експерт отговорен за представянето на играчите. Тоест дейността на спортния психолог е процес, а не единично явление.

По отношение на естеството на работата може да се каже, че е изключително разнообразна, включва отборни (групови) дейности и индивидуални (с различните играчи). Тематиката, както и конкретните методи също са различни и се използват в различна степен и честота, отново в зависимост от текущите потребности. Форматът може да бъде както наживо, под формата на консултации, презентации и практически упражнения, така и онлайн отново чрез вербална комуникация или групова дискусия по дадена тема.

Крайната цел на спортния психолог е да подпомогне играчите в емоционален и мисловно-поведенчески аспект. Тоест да изгради модели на поведение и начин на мислене, които да са продуктивни и полезни за играчите, а също и да минимизира или напълно елиминира модели, които оказват неблагоприятно влияние върху мислите, поведението, играта и начинът на живот на атлета.

В реалността, често организациите или играчите се сещат, че имат нужда от експерт-психолог в отбора си, когато е наличен даден проблем или криза. В такива ситуации често разчитат на „бързите решения“ и „нещо готово“, което да закрепи положението, с надеждата, че кризата ще отмине. За съжаление обаче това рядко се случва, и когато организацията, която наема психолог не е наясно със същината на работата му, често претърпява разочарование.

Дейността на спортния психолог не е свързана единствено с „гасене на пожари“ и „спасителни“ интервенции в кризисен момент. Точно обратното. Истинската полза от такъв човек в екипа е надграждането на вече създадени ментални умения и развитието на пълния потенциал на играча в спортно-психологичен аспект.

Дефинирането и развиването на когнитивно-поведенческите умения като самоконтрол, себеосъзнатост, адекватно взимане на решения са само ограничен спектър от способности, които правилно развити и използвани, придават на професионалния геймър изключително преимущество пред останалите в свят, който е безпощаден към онези със „слаба психика“.

Георги Атанасов, основател на Endgame Performance, е психолог с опит в организационното консултиране и спортно-психологичното подпомагане. В електронните спортове, в момента, работи с професионални играчи по CS:GO.