Астралис се отказа от участие в следващия квалификационен турнир за ESL One Rio

Един от водещите отбори в света по Counter Strike: Global Offensive Astralis се отказа от участие от cs_summit 6. Турнирът носи точки за участие в ESL One Rio, който ще се проведе ноември и е с награден фонд от $ 2 000 000. Новината бе съобщена от спортния директор на организацията Kasper Hvidt.

Лидерът във временното класиране цитира като причина наказанията, които ще бъдат наложени от Valve, ако играят с различни състезатели, от тези, които са били в отбора в предходен квалификационен турнир. Капитанът на отбора Lukas “gla1ve” Rossander и съотборникът му Andreas “Xyp9x” Højsleth са извън титулярния състав за неопределен период от време, тъй като се наложи да си вземат почивка заради прекалено много стрес и бърнаут. Това би донесло наказание от 20% от текущия точков актив за всеки един от тях. По този начин лидерът в класирането Astralis, ще загубят 960 точки от 2400 точки, които имат в момента. В момента датчаните водят пред втория отбор G2 със 720 точки, след като спечелиха StarLadder Major и първата Road to Rio квалификация.

cs_summit 6 ще се проведе между 22 юни и 5 юли в Европа и Северна Америка, а победителят ще добави на сметката си 2 000 точки и част от наградния фонд, който е в размер на $ 100 000.

Astralis в момента участва в Dreamhack Masters Spring и Blast Premier Spring Europe Showdown, като в момента са в серия от три поредни загуби срещу отбори от топ 50. На мястото на Xyp9x и glav1e играят Jakob “JUGi” Hansen и Marco “Snappi” Pfeiffer, като се очаква Snappi да бъде заменен в края на месеца за постоянно от Patrick “es3tag” Hansen. Последната от тях дойде от френския състав на Vitality, където силен мач направи най-добрия играч за 2019 Mathieu “ZywOo” Herbaut.